Вторник, 29 Ноември 2022
24
апр
8
 

Английски експерт:

Здравната система на Великобритания страда от хроничен недостиг на финансиране и това се отразява в кризата

Петък, 24 Април 2020 | 10:51:16
8

"НЗС страда от хроничен недостиг на финансиране, който е установен от 2010 г." и "възпрепятства отговора й на коронавируса", смята Елиас Мосиалос, преподавател по здравна политика в Лондонското училище по икономика и политически науки, цитиран от dnevn

"НЗС страда от хроничен недостиг на финансиране, който е установен от 2010 г." и "възпрепятства отговора й на коронавируса", смята Елиас Мосиалос, преподавател по здравна политика в Лондонското училище по икономика и политически науки, цитиран от dnevnik.bg и БТА..

Подготвеността за здравна криза с мащабите на тази на COVID-19 беше "очевидно недостатъчна в повечето индустриализирани държави, включително във Великобритания", каза Франко Саси, преподавател по международна здравна политика в Имперския колеж на Лондон.

Бюджетът на НЗС "възлиза на 7.6 процента от БВП, или горе-долу колкото през 2012 г., въпреки че населението и стойността на леченията са се увеличили", посочи Мосиалос. В исторически план, уточни той, този бюджет нарастваше с по около 4 процента годишно, но след финансовата криза от 2008-2009 г., която доведе до драстични бюджетни съкращения в обществените услуги, той се увеличаваше само с по около 1.5 процента в продължение на години. В крайна сметка бюджетът на здравеопазването се увеличи след голям санитарен скандал, аферата "Мид Стаф", когато смъртта на стотици души беше приписана на лошо лечение в болница на НЗС.

Тази хронична липса на финанси води до недостатъчен брой болнични легла: 2.5 на 1000 души във Великобритания при 6 на 1000 във Франция и 8 на 1000 в Германия по данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Разликата е още по-голяма при леглата в интензивните отделения, където се води борба за живота на най-тежко засегнатите от коронавируса болни: във Великобритания те са наполовина по-малко, отколкото във Франция и пет пъти по-малко, отколкото в Германия според Мосиалос.

Друго последствие от тези години на бюджетни съкращения е тежкият недостиг на персонал. "В момента в НЗС остават незаети около 100 000 щатни длъжности, или около една от 12", главно при медицинските сестри и лекарите и най-вече в интензивните отделения, които днес са претоварени, отбеляза Мосиалос.

Великобритания, която структурно вече наброяваше по-малко санитари и медицински сестри от Франция или Германия, е една от малкото страни в ОИСР, където броят им е спаднал през последните години, каза Франко Саси.

Една от причините за това положение са трудностите за назначаване поради все по-напрегнати или дори непоносими условия на работа и ниски заплати. Много здравни работници напускат или отиват в частния сектор.

Великобритания реагира на кризата с COVID-19 като повика обратно на работа пенсионираните лекари и медицински сестри, но тъй като тези хора са в напреднала възраст, самите те са уязвими и възможностите им за действие са ограничени.

"Не сме завършили анализите си, но има ясни признаци, че където има по-добър капацитет за прием в интензивни отделения, смъртността е по-ниска", изтъква Франко Саси.

Фиона Джонсън от специализирания в здравеопазването аналитичен център "Нюфилд тръст" също посочва, че с пандемията "бяха отложени много операции", които не са свързани с COVID-19, което може да коства много на общественото здравеопазване на по-късен етап. Освен това "ще имаме изтощени здравни работници и това ще е отделен проблем. Засега сме насред бойното поле", добави тяКоментари по темата

Правила на форума за коментари
1GaU

Команданте Че Говада 26.04.2020 12:50:25

голем нещастник

стар доктор 24.04.2020 12:36:14

През 2017 г. неправителственият фонд за общност от САЩ публикува своята оценка за ефективността на системите за здравеопазване в единадесет държави с високи доходи (Русия не е сред тях). САЩ заеха последно място в тази класация, а Великобритания - първо.

Dr_Doolittle 24.04.2020 13:37:27

Ефективността на здравните системи е тази на страните в които няма доктори с куфари на летищата, другарю . В които тъпанарите изгонили докторите си сега чакат да имат доктори и ангажират студенти 4 и 5ти курс за борба с пандемията. Ето това е липсата на ефективност осен идиотщината. Дрънкайте си комунетата за империалистите в САЩ , защото не сте видели графиките коя страна има най много реанимационни легла и вентилатори на 1 милион население. Да, не е матушаката ти , а САЩ ....

crocodile 24.04.2020 11:42:29

Две малки уточненя: първо - правителството на БоДжо опрости всички дългове на NHS в условията на епидемия / над 23 млд паунда/. Второ: програмата за рестрикции в сферата на NHS, приета още преди 8 години след катастрофалното управление на Тони Блеър и компания на сектора здравеопазване имаше за цел модернизиране на здравната система чрез въвеждане на иновативни методи на лечение! Включващи и плащане на здравните услуги от всички, които не си плащат данъците редовно! Нека да не плачем на чужд гроб, а да си гледаме собствената кочинка! Здравна система като тази в България няма никъде в Европа! Българският пациент плаща повече за лечение и операция официално, отколкот английският пациент доплаща за същото в частна болница в Англия при налични здравни застраховки!

Гост 24.04.2020 13:30:26

A какво плаща българскиятт пациент .бе скъпи ? Нима смятате внсоки по 30 евро за достатъчни една система д се води солидарна здрвна система . Да не говорим,че никой не плаща за децата,пенсионерите и т.н . Българската солидарна уж здравна система е FAKE .Тя не събира вноски ,които да позволяват адекватно заплащане на българския медициснкис персонал дори ,а всякакви тъпанри кряскат по форумите как си плащали и били осигурени и как нямали здравно обслужване ,а трябвало да си плащат. Айде стига с лицемерието. Не може да направиш тунинг на Семашко и да се водят всички ' осигурени'

Гост 24.04.2020 11:08:35

"Бюджетът на НЗС възлиза на 7.6 процента от БВП" А колко е у нас, в проценти? Извинявайте за политнекоректното питане! За бюджет в цифри изобщо не смея.

Гост 24.04.2020 11:08:14

Тези статии за проблеми на западните здравни системи са толкова гротескови на фона на жалката Бочкова кочина , отделяща с дестилетия финансови средства за здравеопазване ,колкото средната африканска държава за същото.....И тепърва предстоят шамарите тук за глупавото население с наглите управници

Гост 24.04.2020 11:27:20

Aфрикански средства,ама ламтежи да се лекуват по английски.


Всичко за коронавируса
Още новини
Резултатите от ННП „Електронно здравеопазване в България
29.11.2022 09:36:46

Резултатите от ННП „Електронно здравеопазване в България" отчитат в МУ-Пловдив

Резултатите от Националната научна програма „Електронно здравеопазване в България (е-Здраве ...

5,3% положителни проби, шестима починали (Обновена)
29.11.2022 08:48:18

5,3% положителни проби, шестима починали (Обновена)

288 са новодиагностицираните с COVID-19 за последното денонощие при 5445 теста, което прави 5,29% ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...